sábado, 12 de agosto de 2017

Volta al castell d'Hostalric, Hostalric (Girona).

Les Muralles.

Ruta fàcil de gairebé 2,5 km de longitud i un desnivell inapreciable que ens permet donar la volta al castell d'Hostalric passant per Mas Bossom. Es tracta d'una caminada curta i ideal per fer amb nens. Declarada Bé d'Interès Nacional en 1.963, la vila d'Hostalric conserva un dels llegats monumentals més notables de l'època medieval catalana i està protegida per una imponent fortalesa militar d'època moderna. Situada entre el Montseny i el Montnegre-Corredor, Hostalric és una vila plena de vida i amb multitud de rutes i atractius per gaudir

Plaça dels Bous.

Les Hortes.
Aproximació.-

Arribem a Hostalric per la carretera C-35 o per l'autopista AP-7. Anem seguint els senyals que ens porten cap al centre de la vila. Per l'avinguda Coronel Estrada arribem a l'ampli aparcament de la plaça dels Bous, punt d'inici de l'itinerari. Podem aparcar en algunes de les zones habiltadas per a això.

El Moli.

El Moli.
Recorregut.-

Comencem laa ruta que envolta el Castell, Aquesta s'inicia a la plaça dels Bous, anomenada així perquè en ella es celebraven les fires i vendes de bestiar. Baixant una rampa ja veurem els palafones informatius d'algunes rutes "Volta al Castell i La Tordera i Parcs de la Rieres" seguirem per la nostra escollida cap a la dreta seguint les indicacions "Voltal al Castell - Fortalesa". Que ens portés a prop d'un antic Molí que es pot visitar si es contacta prèviament amb l'ajuntament. És molt interessant ja que es pot visualitzar part del cos intern, a part d'una gran exposició de fotos amb explicacions sobre la seva història que els actuals propietaris, uns artistes de la ciutat, s'han encarregat de recopilar per fer-ho públic.

Marieta.


En el recorregut podrem anar observant gran nombre d'espècies vegetals. Moltes apareixen gràcies a la proximitat amb el curs de la Tordera, i altres formacions com l'alzinar són les previsibles d'aquestes regions, sempre que no s'hagin explotat. Totes fan un espai idoni on estacionar l'oïda per escoltar els innombrables cants dels ocells com el rossinyol bord, el pit-roig, les mallerengues, la merla i molts altres que viuen en aquest ambient tan diversificat entre el bosc de ribera, els camps de conreu i el bosc mediterrani. Passarem per una gran zona de pollancres, sempre per un camí ben indicat. Obriu moments que baixarem per uns graons amb una tanca de fusta i aviat arribarem a Mas Bossom.



Mas Bossom
Mas Bossom és un petit establiment situat als afores d'Hostalric, gaudeix d'unes magnífiques vistes del castell d'Hostalric i de la serra del Montnegre. Forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

L'edifici, de planta baixa i pis, està cobert per una teulada a doble vessant, desaiguada a les façanes laterals, que té l'aler corregut (i on hi ha una cadena metàl·lica que recull l'aigua de la pluja). A la façana trobem, a la planta baixa, la porta d'accés a l'habitatge situat en l'eix central de l'edifici, amb llinda monolítica i brancals de falsos carreus de lloses de pedra. Flanquejant la porta d'entrada, un banc corregut a cada un dels costats, i una finestra a l'esquerra i una porta a la dreta. La finestra, té arc de llinda format per maons disposats a plec de llibre i brancals fets també de maons de diferents mides, disposats a sardinell. La porta del costat dret, té arc de mig punt format per lloses de pedra disposades a manera de dovelles. Al costat d'aquesta obertura, un contrafort que reforça el mur. Sobre la porta d'entrada i la porta del costat dret, un petit cobert. Al pis, tres finestres. La central està situada just sobre la porta d'entrada, seguint el mateix eix, i les laterals són al mateix eix que les obertures dreta i esquerra de la planta baixa. Totes les obertures són iguals: fals llinda (de maons disposats a plec de llibre) i brancals i ampit fets també de maons.

Wikipedia estrat de text!!! jejeje.

Mas Bossom



Després de prendre alguna cosa al Mas Bossom, continuem per la dreta vorejant aquest Mas, I vam sortir cap a una zona de camps de cultius, que també vorejarem fins a arribar a entrar de nou al municipi i des d'aquí ens dirigirem al Castell d'Hostalric, entrant per la Portal de Barcelona.

Portal de Barcelona.
El Portal de Barcelona és una de les quatre entrades de la vila emmurallada. L'arc original va ser destruït a principis del segle XX i no es va reconstruir fins a l'any 1.969, prenent per model la Portal de les Hortes. El portal permetia l'accés a la zona alta de la vila des del camí ral que comunicava Barcelona amb Girona.

Porta

Portal de Barcelona.

Cova del Relliguer.

Cova del Relliguer.
Després de passar la Portal de Barcelona, ens vam dirigir cap al Castell, abans podrem veure la Cova del Relliguer. Aquesta cova o "hipogeu" va ser excavada directament a la roca al llarg de 26 metres, i aprofundeix fins als 6 metres sota el turó del Castell. A través d'un passadís en ziga-zaga s'arriba a dues càmeres que van poder servir indistintament de rebost o refugi en temps de conflicte. Segons la llegenda, la cova va servir d'amagatall per a la comunitat jueva de la vila.

Castell d´Hostalric.


Capella Santa Creu, Castell d´Hostalric

Pati d´Armes, Castell d´Hostalric.
Després de visitar la cova, seguim pujant i vistarem ia la zona emmurallada del Castell d'Hostalric. En constant recuperació, així que respectar les zones on s'estan realitzant excavacions o obres. Passarem per zona com la de magatzems, Pati d'Armes i la capella de Santa Creu.

Castell d´Hostalric

Castell d´Hostalric

Castell d´Hostalric
El Castell d'Hostalric, aquesta construït dalt d'un turó basàltica i documentat des del segle XII. La seva situació estratègica de control sobre el camí que va de Barcelona a Girona i el fet que Hostalric es convirtira a la capital administrativa del vescomtat de Cabrera, va comportar que el castell fos escenari de molts fet bèl·lics durant l'epoca medival. Això va provocar la pràctica desaparició del Castell.

Torre del Rellotge, Castell d´Hostalric
Recorrem gran part de l'actual reconstrucció del castell. Entre els anys 1.794 i 1.795 es van realitzar treball de reconstrucció, aquesta també es va convertir en un punt important de resistència contra les tropes napoleòniques. en l'Any 1.929 deixa de ser d'interes militar i l'any 1.9 63 passa a ser patrimoni d'interès cultural.

Portal de Socors, Castell d´Hostalric

Esglesia de Santa Maria.
Situada als peus del promontori del castell. Aquesta l'església de Santa Maria data de l'any 1.217. No queda Nigun rastre de l'antic temple, ampliadso a la fi del segle XIV i a mitjan segle XV. L'edifici actual és una construció encara gòtica, amb una sola nau, capçalera poligonal, capelles entre els contraforts i volta de creueria. A l'exterior veurem decoracions renaixentistes i barroques a la façana principal. El campanar de planta quadrada. Aquesta va ser saqueda i incendiada en la guerra de la independència i també en la guerra civil espanyola.

Emprenta.
Després de visitar l'església de Santa Maria, ens introduïm en el municipi, recorrent els seus carrers. Visitant i veient el Portal de les Vinyes, portalet o passadís que serveix per accedir des del carrer Major a la zona de les hortes i vinyes situades en els extramurs. La Casa o l'edifici on va escriure Frederic Sóller "Les Joies de la Roser". I arribant a l'edifici de l'Ajuntament i la sala polivalent Serafi Pitarra ubicats en un antic convent el de Sant Francisco de Paula.

Casa de la Vila.

Torre dels Frares.
I per últim visitarem la Torre dels Frares, anomenada així per la seva proximitat al Convent de Sant Francesc de Paula. És una Torre d'uns 30 metres d'altura construïda més o menys en l'any 1.306. És una torre albarrana separada de la muralla que no es va unir a la fortificació fins al segle XVII. Des de la planta superior es gaudeix d'una panoràmica del municipi i la seva voltants.
Acabant la excursió de nou a la plaça dels Bous. Davant dir que és interessant visitar el museu de gastronomia, alli tambe teneias l'oficina d'informació turística d'Hostalric. I us informaran molt amablement. Esperem que us hagi agradat aquesta activitat.

Croquis de la ruta extret de.- http://www.rutespirineus.cat
Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari 45 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 462 m. a 517 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, cultural, històric, patrimoni natural.
Estat: bo
Senyalització: Bona (Senyalitzacions verticals i palafones explicatius)
Llocs de valor: El Moli, basses i contruciones de l'aigua, El Castell - Fortificacions, Mas Bossom, Muralla, Portal de Barcelona, Església de Santa Maria, Cova de Rilliguers, etc.
Època: Tot l'any, a l'estiu evitar les hores de fort sol ia l'hivern anar abrigada. Portar aigua.

No hay comentarios:

Publicar un comentario